Äldreboende

Vi bedriver äldreboende för dig som inte klarar av att bo på egen hand hemma på grund av olika omständigheter.
blog-35

Kompetenta omsorg Skåne AB bedriver äldreboende för dig som inte klarar av att bo på egen hand hemma på grund av demens, eller mer eller mindre nedsatt funktion, på grund av sjukdom, har svårt att själv klara dagliga sysslor.

Vårt koncept och arbetssätt innebär att arbeta utifrån individens perspektiv avseende önskemål, förutsättningar, villkor och behov. Hos oss är det kundens behov som står i centrum. I vårt arbete med dig som kund utgår vi i vårt arbetssätt bl.a. från ett salutogent förhållningssätt. Med ett salutogent förhållningssätt gör du det du kan göra själv och vi hjälper och stödjer dig med resten.

Personalteamet som ger dig hjälp, stöd, vård och service består av kompetent omvårdnadspersonal, sjuksköterskor, arbetsterapeut, och sjukgymnast. Vi samverkar också med specialutbildade sjuksköterskor eller konsulter inom demenssjukdomar. Utöver dessa inkluderar personalteamet, enhetschef och gruppchef. Gruppchefen ansvarar också för aktiviteter och värdegrundsarbete på boendet.

Vår högsta prioritet är ditt självbestämmande, din delaktighet och ditt inflytande i din omvårdnad och omsorgsservice du har rätt till. Beskrivning och bedömning av ditt behov och mål utgör underlag för uppföljning av måluppfyllelse, kvalitet och resultat. Du kommer att få en namngiven kontakt- och vicekontaktman. Din kontaktman har till uppgift att organisera och planera tillsammans med dig och dina närstående gällande dina behov som ska tillfredsställas. Dina behov och mål ska sammanfattas i en individuell genomförandeplan som regelbundet ska uppdateras. Dina omvårdnads- och vårdinsatser ska utföras utifrån dina behov med syftet att du alltid ska få en individanpassad hjälp, stöd, vård och service. Vid slutet av varje månad ska uppföljning göras avseende på hur du upplever vår omvårdnad och omsorgservice. Du ska också får information om hur du ska lämna in synpunkter eller klagomål.

Aktiviteter
Vi månar om att det ska finnas aktiviteter för dig oavsett din hälsa och ork. Vi erbjuder både individaktiviteter och gruppaktiviteter. Aktivitetsombud, kontaktman samt övrig personal kommer att se till att din dag fylls med innehåll. Med utgångspunkt från dina förutsättningar, behov och uppdraget ska ett veckoschema upprättas av din kontaktman varje vecka. Veckoschemat innehåller olika planerade aktiviteter för ditt välbefinnande och skapar struktur i din tillvaro för att minska ensamheten. Aktiviteter omfattar fysisk, sensorisk, kognitiv och kommunikativ stimulering. Forskning visar att aktivitet är avgörande för individens livskvalitet och när ett salutogent och rehabiliterande arbetssätt genomsyrar verksamheten förbättras livskvaliteten. Vi inbjuder till dialog om din livssituation och de aktiviteter som du tycker är meningsfulla samt ger möjlighet till valfrihet och självbestämmande. Av den orsaken att du inte längre själv har möjlighet att förmedla vad som ger dig stimulans och välbefinnande kan din levnadsberättelse samt dina närståendes information vara till hjälp. Aktiviteterna anpassas så att även de mest sjuka äldre får social, fysisk och mental stimulans utifrån förutsättningar och behov.
Meningsfull vardag
Vi är medvetna om att vad som kan anses av dig som en meningsfull vardag kan innebära motsatsen för en annan kund. Trots denna skillnad ska du få din vardag så som du vill ha den. Hur vi ska arbeta utifrån dina önskemål, förväntningar och behov ska beskrivas i din genomförandeplan. Vi tillämpar vad du och dina närstående tillsammans med din kontaktman har upprättat i din genomförandeplan och följer upp regelbundet. Varje kund har sitt eget intresse och sin egen historia. För oss är dessa viktiga och vi ska alltid ta hänsyn till det du är intresserad av för att skapa en meningsfull vardag för dig. Dina intressen, önskemål och behov ska tillgodoses så långt det är möjligt.
Mat, måltid och nutrition
Mat och dryck, har stor betydelse för livskvaliteten och är därmed en viktig del i bevarandet av en god hälsa, förebyggande av undernäring. Du erbjuds individanpassad mat och måltider med en valfrihet att få den mat och dryck du tycker om och är van vid. Vi är väl medvetna om att måltidsmiljön har stor betydelse för aptiten och näringsintaget och framförallt att vi serverar maten på ett trevligt och tilltalande sätt; också ett tillfälle då nutritionsrelaterade problem kan upptäckas och åtgärdas i ett tidigt skede. Nutritionsbehandling inbegriper utredning och behandling utifrån fysisk funktion, kroppsvikt, vätske-, energi-, näringsbehov och därtill även intag av näring, vätska och energi. Vår måltidsmodell har sin utgångspunkt från Svensk Standard SS 872 500: 2015 samt Livsmedelsverkets sex olika områden, som alla är viktiga för dig som kund och för att må bra av maten och måltidsmiljön. Detta innebär att Du ska känna matglädje för god, trivsam, näringsriktig, säker, hållbar och integrerad mat. Måltiden är ett positivt avbrott i vardagen som bidrar till glädje, sociala kontakter, gemenskap och meningsfullhet. Du och dina närstående har möjlighet att delta i olika rådsfunktioner inom enheten avseende kostrådsmöte och anhörigträffar. Vi fokuserar på din trivsel, trygghet och välbefinnande genom hög kvalitet på omvårdnad och effektiv omsorgsservice. Kompetenta omsorg Skåne AB har en gemensam värdegrund som vi ska förhålla oss till på ett sätt, likt en etisk kompass. Vår värdering och vårt motto förklarar närmare vilka värden som är viktigast när det gäller våra gemensamma normer, förhållningssätt, vår organisationskultur och för att vi ska nå mål. Värdegrunden utgår från våra kärnvärden: Professionalitet (P), Ansvar (A), Målinriktning (M), (Förkortning – PAM). Vårt koncept och arbetssätt är beprövade, evidensbaserade, och bygger på beteende-, kognitiv- och kommunikationsinriktade metoder som garanterar kvalitet för dig som kund.
Värdegrundsarbete
Inom Kompetenta omsorg Skåne AB är värdegrundsarbete en fortlöpande och levande process. Våra värderingar och vårt motto kräver därför en dynamisk och god arbetsmiljö som präglas av arbetsglädje, engagemang och ett synligt och engagerat ledarskap. Vi säkerställer de beteenden som vi eftersträvar att bli synliga i, i arbete med kund, i kontakt med närstående eller uppdragsgivare, mellan medarbetarna och andra intressenter. Vidare består vårt värdegrundsarbete av Socialstyrelsens sju värdeord: • självbestämmande • trygghet • meningsfullhet, sammanhang • respekt för privatliv och personlig integritet • individanpassning och delaktighet • gott bemötande • insatser av god kvalitet Varje vecka fokuserar vi på ett av ovanstående begrepp i vårt arbete med dig. Vid vårt kvalitets- och värderingsmöte diskuterar och följer vi upp kvalitet och värdegrunds-arbetets verkan, och förbättrar vid behov.
Bemötande, trygghet och integritet
Hos oss har du rätt till ett privatliv där självbestämmande, delaktighet och kroppslig integritet respekteras. Du ges möjlighet att ha i behåll livskvalitet och värdighet genom en väldisponerad, trygg, tillgänglig och trivsam miljö med stimulans för att kunna dra nytta av din fysiska, emotionella, sociala och intellektuella förmåga. Du erbjuds en verksamhet där helger, helgdagar, årstider, och traditioner uppmärksammas och firas och därtill även livslusten och självmedvetandet stimuleras och görs starkare. Du har rätt att känna dig trygg i alla aspekter. Upplevelsen av trygghet är individuell och handlar om bl.a. säker läkemedelshantering, fallprevention och att förebygga våldssituationer. Vi gör det enkelt för dig och dina närstående att vid behov komma i kontakt med personal med verksamhets- och arbetsmiljöansvar.
Delaktighet och brukarundersökningar
Delaktighet innebär möjlighet för dig att påverka din egen livssituation i samråd och samförstånd med personalen. Saklighet, tydlighet och korrekt information om olika former av omvårdnad, omsorg, service, rehabilitering, kulturella och sociala aktiviteter, träning med mera är förutsättningar för att du ska kunna vara delaktig i och påverka din vardag. Du och dina närståendes bedömning av kvaliteten på omvårdnad, omsorg, service, rehabilitering är av betydelse för att få en alltomfattande bild av verksamhetens utvecklingsmöjligheter. Tillika möjligheten att påverka verksamhetens utveckling och innehåll. Genom att regelbundet och systematiskt använda information från brukarundersökningar får verksamheten underlag till kvalitetsförbättrande åtgärder.
Kvalitet
Kompetenta omsorg Skåne AB arbetar utifrån uppdragsgivarens värdighetsgaranti och rutiner och vår kvalitetspolicy. Vårt arbetssätt enligt kvalitetspolicyn innebär att vi ska följa kvalitetskraven i enlighet med Socialtjänstlagen, HSL-lagen, livsmedelsverkets föreskrifter, och Svensk Standard SS 872 500:2015 – ”Kvalitet i omsorg, service, omvårdnad och rehabilitering för äldre med omfattande behov i ordinärt och särskilt boende”. Huvudverktyget för att uppnå kvalitet utgår från Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd SOSFS 2011:9 om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. För att ytterligare uppfylla krav i Socialtjänstlagen och föreskrifter har Kompetenta omsorg Skåne AB valt att vidare tillämpa Svensk Standard ”SS-EN ISO 9001:2015 Ledningssystem för kvalitet – Krav”. Tillämpningen av SS-EN ISO 9001:2015 som modell för att upprätta och införa ett kvalitetsledningssystem skapar förutsättningar för att kunna identifiera, beskriva och fastställa de rutiner och processer i organisationen som behövs för att utveckla, nå mål och säkra kvalitet. Kvalitetspolicy (Länk)

Behöver du hjälp?





    banner-sidebar-ph